Engaging vitality
Engaging Vitality, een nieuwe benadering van acupunctuur met klassieke wortels. Engaging Vitality is gebaseerd op 3 pijlers: de klassieke medische acupunctuur literatuur, de osteopathie en de Interne Alchemie (Nei Dan). Deze benadering is ontwikkeld door Dan Bensky en Charles Chace, beiden grote namen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Beiden leraren en beoefenaars met veel klinische ervaring gekoppeld met academische kennis van klassieke Chinese medische teksten
In de afgelopen decennia heeft het Westen kennis gemaakt met verschillende benaderingen, in de eerste plaats TCM acupunctuur, gebaseerd op patroon differentiatie maar daarnaast ook andere benaderingen zoals 5 fasen acupunctuur, meridiaantherapie , Nan Jing acupunctuur en vele andere stijlen. Hoe divers deze ook zijn, allen hebben gemeen dat ze gebaseerd zijn op een protocol.
De benadering van Engaging Vitality wijkt in dat opzicht sterk af, er is geen vast protocol wat gevolgd dient te worden. In vele opzichten is Engaging Vitality een verfrissende benadering die de therapeut tevens een groot scala aan extra diagnostische parameters geeft.
In Engaging Vitality wordt de anatomisch/fysiologische kaart van de mens gecombineerd met de energetische kaart van de acupunctuur. Door het over elkaar leggen van deze twee kaarten, heeft de therapeut een veel breder beeld. Restricties kunnen zich op verschillende niveaus manifesteren, zo kan een restrictie zich op structureel niveau bevinden, bijvoorbeeld op of in een orgaan. Toch kan zo’n restrictie benaderd worden op energetisch niveau door selectie van een relevante meridiaan. Het spreekt vanzelf dat een grondige kennis van de fysieke anatomie als wel de energetische anatomie vereist is.
In Engaging Vitality wordt veel nadruk gelegd op het voelen. Naast het voelen van de pols, hara en meridianen zijn er ook een aantal subtiele ritmes te voelen. Deze ritmes worden in de Osteopathie gebruikt. In Engaging Vitality worden deze ritmes geïnterpreteerd vanuit de Chinese geneeskunde waardoor er veel meer informatie gewonnen kan worden. De klassieke Chinese diagnostiek geeft ons een aantal handvatten om meer informatie in te winnen over de algemene staat van de Qi en in mindere mate ook van andere manifestaties van Qi zoals Yin, bloed, Jing en de lichaamsvloeistoffen. Toch zijn die laatste moeilijker waar te nemen. De pols en tong geven weliswaar informatie, maar zijn toch beperkt. Ook zijn er soms contradicties tussen onze waarnemingen van de pols, tong en hara. Het kunnen voelen van deze subtiele ritmes stelt de therapeut in staat om over alle manifestaties van Qi ( Yang, Yin, Jing, Bloed, lichaamsvloeistoffen etc.) meer informatie in te winnen.